Kalk Hennep (basiscursus)

Op 29 Februari volgden wij op uitnodiging van onze architect een cursus Kalk Hennep Bouwen. (hoe tof is het om samen met je architect zij aan zij te leren. Je zou kunnen zeggen, die hoort toch alles te weten? Ik vind dat onzin. Een architect die open staat voor nieuwe methoden en daarin wil leren en jou als klant mee kan nemen in die ervaring. Ik vind dat echt heel tof. Kennis delen in plaats van opleggen. En samen ervaren.

Kalk Hennep  wat is dat dan?

Kalk hennep, in het Engels Hemp Concrete is een mix van het hout van de hennepplant, kalk, mineralen en water.  In Frankrijk is kalk hennep bouw vrij groot. Over de hele wereld bouwen mensen met kalk hennep. In Nederland is het (nog) niet (heel) bekend. 

CO2 negatief bouwen

Kalk Hennep is een bouwmethode die doordat hennep enorm veel CO2 opneemt, (4x meer dan hout en 15x zo snel) CO2 opslaat. (want je bouwt er een huis mee en steekt het niet in de fik. Dat moet je ook niet proberen want het fiks echt heel slecht, maar dat is een ander onderwerp). Verder is de kalk waar de hennep mee wordt gemixt een kalk die op lage temperatuur is gebrand (Wat veel minder CO2 verbruikt dan bijvoorbeeld bij het gebruik van cement (en beton dus) en! De kalk blijft actief CO2 opnemen. Steeds langzamer maar je huis blijft een CO2 absorptie geheel.

* De Pont D’Avignon is gebouw met kalk. Deze kalk schijnt nog steeds niet uitgewerkt te zijn. Als in. De Pond D’Avignon absorbeert CO2. (alle kalk gebouwen die geen beton zijn)

Rens, Ecobouw Salland

Het verwerken

bekisting verwijderen
Bekisting verwijderen
Stampen met je stokje
Samen leren. Samen ervaren. Samen bouwen.

De meest gebruikte methode voor het verwerken van Kalk Hennep is werken met een soort van flexibel bekisting. Zodra je een stuk af hebt, kan de bekisting weg en kan je die hoger plaatsen om verder te werken. Het aanbrengen van kalk hennep is een nogal kloppend klusje. Niet heel precies, maar je klopt een laagje van max 10cm aan met een stuk pannenlat (nee die mag niet groter). De doet de bodem goed gelijkmatig inkloppen, zonder veel kracht te zetten. Na een cm of 20 klop je alleen nog de randen en de plekken langs de hout constructie. Het midden druk je met vlakke hand een beetje aan. Is het echt zo makkelijk?! Ja! zolang je mengsel goed is, (niet geheel onbelangrijk) is het inderdaad zo makkelijk. Ook weer een althans, te weinig kloppen geeft teveel lucht en een slappe constructie. De hard kloppen kost veel materiaal en geeft te weinig lucht in de constructie. Uurtje oefenen en je hebt de slag geheid te pakken (vat je hem, stampen/heien….)

(Thermische ) eigenschappen

Ik moet eerst weer even opzoeken wat nou ook al weer precies wat is. Brandwerend spreekt voor zich. Het zijn in ieder geval zeer gunstige cijfers op alle gebieden. Waarbij je in een constante prettige luchtvochtigheid zit. Op een constante temperatuur in een zeer damp open
ademend) huis.

Ik was/ben een groot voorstander van Strobouw. Niet met balen, althans, dat kan prima, maar dat is meer iets voor een gezamenlijk te bouwen buurthuis. Of het isoleren van de toekomstige bedrijfshal. Er bestaan inmiddels hele mooie prefab panelen die letterlijk balen stapelen overbodig maken. Wel zijn die een stuk prijziger. Wat overigens ook voor Kalk Hennep geld. En! Stro isoleert (nog) beter dan Kalk Hennep en heeft ook sterk absorberende eigenschappen en ademt etc. Ik moet alleen nog uitzoeken wat die waarden precies zijn om de boel ECHT te kunnen vergelijken.

Woensdag (overmorgen) gaan we weer naar de architect om te kijken wat ze hebben bedacht in de eerste schetsen! Die zitten op Stro (en op Kalk Hennep)